Een web-applicatie bedrijf starten

Mijn eerste herinnering van het internet stamt uit 2009. Ik was toen 11 jaar oud en meldde me aan bij het spel Tribalwars, een online strategie-spel waar je een dorpje kon bouwen en vervolgens dorpen van andere spelers kon veroveren. Dit heb ik vervolgens gespeeld tot 2012, toen al mijn dorpen waren overgenomen en ik door ging naar andere spellen.

Ik herinner me dat ik toen al geïnteresseerd was hoe zo’n spel gemaakt werd. Op dat moment wist ik maar weinig van code af. Voor mij was het toen iets heel ingewikkelds. Ik had geen idee van HTML en CSS. Hoe kon het nou zo zijn dat als ik een dorp veroverde, iemand anders zijn dorp kwijt was. Ik wist dat er iemand iets maakte, maar hoe of wat dat was wist ik niet. Nadat deze vraag wat langer was blijven hangen, ben ik zelf rond gaan kijken wat ik kon doen. Rond mijn 14e ben ik begonnen met Java. Op de computer van mijn ouders installeerde ik mijn eerste Java Runtime Environment. Met wat YouTube filmpjes en Google zoekacties ging ik aan de slag en bouwde ik mijn eerste stukje software. Indrukwekkend was het niet. Ik kan zelf niet eens herinneren wat ik probeerde te maken. Maar interessant vond ik het zeker, maar zonder hulp kwam ik niet heel ver.

Toen ik op een gegeven moment in een sushi-restaurant werkte, vond ik mijn interesse voor code weer terug. We zitten in de tijd dat apps op de telefoon niet heel erg nieuw waren, maar een app om je uren bij te houden bestond nog niet. Ik had op dat moment ergens gehoord dat je apps kon bouwen met Java, de programmeertaal die ik al eerder had gebruikt. Na wat zoekwerk vond ik Android Studio, een programma waar je deze java-apps mee kon bouwen. Ik ging aan de slag met een logo voor de app (een euromunt met groene wijzers als een klok). De app werkte tot op zekere hoogte, maar zat nog vol met bugs. Deze heb ik dus ook nooit uitgebracht en dat was waarschijnlijk maar beter ook.

In mijn laatste jaar op het middelbare onderwijs kwam ik in contact met een klein webbureau in ’s-Hertogenbosch. Op dat moment had ik een project afgerond op de middelbare school waar we een “tablet-table” maakte, een tafel waar een touchscreen in zat. Het webbureau, BLUE Web Solutions, was op zoek naar een jonge programmeur die hun kon helpen bij het bouwen van websites in PHP. Ik had nog nooit echt van PHP gehoord, maar ik wist wat HTML, CSS en JavaScript waren. Na een paar gesprekken besloten ze mij aan te nemen. Daar leerde ik wat PHP was, hoe je nou echt HTML, CSS en JavaScript kon schrijven en daar leerde ik met WordPress werken. In de loop van de tijd leerde ik nieuwe systemen kennen, zoals OpenCart en Laravel en al snel vond ik mijn draai. Na het bouwen van verschillende webshops, groot en klein, kwamen er ook meer maatwerk platformen bij. Omdat we vaak maar met 4 mensen op kantoor zaten kreeg ik een goede inkijk van elk onderdeel van het bouwen van websites. Hoe pitch je een website, wat is er allemaal mogelijk, waar moet je op letten, wat komt er nog meer bij kijken. Mijn enthousiasme groeide en ik wist dat ik op een hele goede plek zat voor mijn ontwikkeling. Ik begon een studie in software science en kon als parttimer bij BLUE blijven werken. Zo leerde ik veel theorie en kon ik dat vaak ook direct toepassen in de praktijk.

BLUE Web Solutions werd overgenomen door Intracto, een digital agency uit België. Na een tijdje was ik op zoek naar een andere werkomgeving en kwam ik bij Magneds uit. Hier leerde ik op een heel andere manier werken dan ik gewend was. Alles was uitgebouwd uit kleine bouwstenen die Magneds zelf beheerde. Hierdoor hadden zij veel meer controle over het systeem wat ze aan het bouwen waren. Deze filosofie probeer ik nu ook terug te laten komen in software die ik nu bouw onder DieSite. Zo zorg ik er voor dat software overzichtelijk blijft en makkelijk te updaten.

Ik miste bij Intracto en Magneds het klantcontact wat ik wel bij BLUE had. Daarom begon ik mijn eigen onderneming. Ik vind het leuk om mij in te leven in een project. Hoe kan een stuk software echt iets toevoegen aan de gebruiker. Waar lagen de pijnpunten en hoe kunnen we deze zo simpel mogelijk oplossen met gebruik van software. Ik wil niet alleen van een ticket of user story omzetten in een stuk code. Ik wil meedenken aan waarom dit ticket bestaat. Hoe kunnen we het proces zo makkelijk mogelijk maken, zonder daar heel ingewikkelde systemen voor te bouwen.

Dat is wat ik nu ook met DieSite wil doen. Ik wil systemen bouwen die het werk van anderen makkelijker maken. Voorraad bestellen bij een leverancier hoeft helemaal niet met een PDF die je met de hand moet maken. Het is veel minder werk om een API-koppeling te bouwen, en als een leverancier geen API-koppeling aanbied, dan genereren we de PDF via het systeem. Het is veel makkelijker als een klant direct op zijn telefoon in de winkel een prijs uit kan rekenen, en daar geen ingewikkelde excelsheet voor gelezen hoeft te worden. Een magazijnmedewerker hoeft helemaal niet te weten waar elk product voor een bestelling ligt en hoe hij deze het snelste kan verzamelen. Dat kan allemaal in een systeem worden gezet die dan aan de magazijnmedewerker de ideale route vertelt. Al deze problemen kunnen makkelijk door software worden opgelost. Benieuwd welk proces ik in jouw onderneming kan automatiseren? Neem contact op via onderstaand formulier!